Nieuws

Op deze pagina vind je een interessant artikel, boeiende weetjes en het laatste nieuws rondom alles wat met (totaal)renovatie en Valbusko te maken heeft.

Zelf parket leggen, een eenvoudig stappenplan

Je hebt besloten om zelf parket te leggen, maar hoe doe je dat nu juist? We helpen je graag op weg met dit eenvoudig vijf stappenplan. Voor echte doe-het-zelvers is dit klusje zo geklaard!

Voordat je aan het echte werk begint, moet je natuurlijk eerst parket kopen. Dit kan eenvoudig via onze Quick-Step online shop. Bij ons vind je het ruimste aanbod aan kwaliteitsvloeren voor elke kamer in je huis.

zelf parket leggen

Leg eerst het nodige materiaal klaar

Een eerste belangrijke stap is het nodige materiaal klaarleggen. Met een goede voorbereiding en het aangepaste materiaal leg je zelf parket in een handomdraai! Dit heb je nodig:

Materialen

  • Parket
  • Plinten
  • Houtlijm
  • Eventueel: ondervloer
  • Eventueel: parketlijm als je de vloer volledig wil verlijmen

Gereedschappen

  • Afstandsblokjes
  • Timmermanspotlood
  • Decoupeerzaag
  • Nagelpistool

Stap 1: Acclimatiseren

Nadat je het parket gekocht hebt, moet je het eerst minstens 48 uur in gesloten verpakking laten acclimatiseren aan de kamer waar je het gaat plaatsen. Dan pas kan je effectief beginnen met het parket te leggen. Leg de verpakkingen horizontaal op de vloer om te vermijden dat de planken kromtrekken.

Stap 2: Bereid de basisvloer voor

De basisvloer moet schoon, droog, egaal en vast zijn.

Wanneer je parket plaatst, heb je twee mogelijkheden: je kan het zwevend plaatsen, dan heb je een geschikte ondervloer nodig, of je kan het parket verlijmen.

Let op: verlijmen kan enkel wanneer je parket plaatst. Deze techniek is niet geschikt voor het plaatsen van een laminaatvloer of livynvloer omdat beide steeds zwevend geplaatst worden.

Stap 3: Leg de eerste rij

Next up: de eerste rij parket leggen. Begin in een hoek van de kamer en leg het eerste paneel met de groef naar de wand. Breng daarna wat lijm aan op de kopse kant van het volgende vloerdeel en schuif de vloerdelen in elkaar. Tik ze aan met een hamer en een houten blokje.

Nu de eerste rij van je parketvloer is gelegd, plaats je de afstandsblokjes tussen de rij en de muur om een voeg uit te sparen waardoor de vloer kan uitzetten. Zaag het laatste paneel van de rij op maat en verwijder daarna de lijmresten met een vochtige doek.

Zie zo, de eerste rij is al gelegd. Op naar de volgende!

Stap 4: Plaats de volgende rijen

Start de tweede rij met het afgezaagde paneel van de vorige rij. Zo werk je telkens verder. Het is belangrijk om telkens lijm aan te brengen in de groeven van de kopse kant en lange kant van de panelen.

Voor de laatste rij moet je de panelen steeds op maat zagen. Maak nu ook weer gebruik van afstandsblokjes. De panelen plaats je hiertegen.

Goed bezig! Na deze stap heb je bijna helemaal zelf je parket gelegd.

Stap 5: Afwerking

And last but not least, de afwerking. Nog enkele kleine stappen en je bent helemaal klaar! Verwijder de afstandsblokjes, breng de plinten aan en behandel je nieuwe parketvloer eventueel met een laag onderhoudsolie voor extra bescherming.

Zo, dat klusje is geklaard. Je mag jezelf vanaf nu een échte Handige Harry noemen.

Met Quick-Step ReadyFit leg je je nieuwe parketvloer in 1-2-3

Zelf parket leggen kan nog eenvoudiger dankzij Readyfit van Quick-Step. Een 3D-scanner meet je kamer zorgvuldig op. Nadien ontvang je de op maat gezaagde vloerplanken. Vervolgens kan je aan de hand van een gepersonaliseerd lay-outplan alle vloerplanken meteen klikken.

Nice to know; met ReadyFit leg je een nieuwe vloer vijf maal zo snel. Daarnaast is het systeem ook ideaal om te gebruiken voor renovatie van kamers die reeds in gebruik zijn omdat de installatie 100% stil en stofvrij verloopt.

Meer weten over zelf parket leggen?

Dankzij dit eenvoudige stappenplan ben je helemaal klaar om zelf parket te leggen. Kriebelen je handen al om eraan te beginnen? Neem dan zeker eens een kijkje op onze Quick-Step online shop, daar vind je zeker de parketvloer van je dromen!

Wil je eerst nog meer informatie voordat je zelf parket legt? Wij staan je graag bij met raad en daad. Toch niet zo’n doe-het-zelver? Schakel dan Valbusko in, onze vakmannen gaan geen enkele uitdaging uit de weg. Neem snel contact met ons op!

WAAROM KIEZEN VOOR VALBUSKO?